
Oslić
Oslić je morska riba iz porodice Bakalara. Telo mu je izduženo sa velikom glavom i velikim ustima. Meso oslića je bele boje i izuzetno je ukusno.
Engleski: Gilt-head bream, Latinski naziv: Dicentrarchus labrah
Regionalni nazivi: agač, levrek, lubin, dut, luben, smudet, morski grgeč
Naraste do 1 metar dužine i dostigne težinu od 14 kg. Izduženog oblika, velikih usta, olovno sive boje, sa nekoliko jakih bodlji u predelu škrga, brancin važi za najinteligentniju morsku ribu, hrabru i neustrašivu, koja voli da istražuje, ali i pamti događaje iz prošlosti. Pliva vrlo brzo i izuzetan je lovac. Glava mu je srednje veličine sa nesrazmerno velikim ustima, zubi su srednje veličine, ali jako brojni i oštri. Telo brancina je pokriveno malim ljuskama, svetle je, olovnosive boje, bokovi prelaze u sivosrebrnastu, a stomak u srebrnasto belu boju. Iznad škržnog poklopca na telu ima crnkastu mrlju. Odraslim primercima su leđa i bokovi istačkani.
Najčešće nastanjuje pliće vode, dubine od 2 do 5 metara uz ušća i uvale, gde se oseća prisustvo slatke vode iz podmorskih izvora, ali zalazi i u dubine do 80 metara. Često zalazi duboko u rečna korita.
Grabežljiv, radoznao, proždrljiv, hrani se svim i svačim, na jelovniku su mu najčešće kozice, manji cipali, jeguljice. Ako je nestašica omiljene mu hrane, ješće i alge.
Meso brancina je odličnog ukusa i vrlo je traženo.
Meso brancina je nežno, sočno i veoma traženo na svim trpezama.
Energetska i nutritivna vrednost na 100 g brancina
| Nutrijent | Merna jedinica | Količina |
|---|---|---|
| Voda | g | 72.14 |
| Energetska vrednost | kcal | 124 |
| Proteini | g | 23.63 |
| Ukupno masti | g | 2.56 |
| Ugljeni hidrati | g | 0 |
| Vlakna | g | 0 |
| Minerali | ||
| – Kalcijum, Ca | mg | 13 |
| – Gvožđe, Fe | mg | 0.37 |
| – Magnezijum, Mg | mg | 53 |
| – Fosfor, P | mg | 248 |
| – Kalijum, K | mg | 328 |
| – Natrijum, Na | mg | 87 |
| – Cink, Zn | mg | 0.52 |
| Vitamini | ||
| – Vitamin C | mg | 0 |
| – Tiamin B1 | mg | 0.13 |
| – Riboflavin B2 | mg | 0.15 |
| – Niacin B3 | mg | 1.9 |
| – Vitamin B6 | mg | 0.46 |
| – Folate, DFE | µg | 6 |
| – Vitamin B-12 | µg | 0.3 |
| – Vitamin A, RAE | µg | 64 |
| – Vitamin A, IU | IU | 213 |
| Lipidi | ||
| – Zasićene masne kiseline | g | 0.655 |
| – Jednostruko nezasićene masne kiseline | g | 0.544 |
| – Višestruko nezasićene masne kiseline | g | 0.953 |
| – Holesterol | mg | 53 |
| Amino kiselina |

Oslić je morska riba iz porodice Bakalara. Telo mu je izduženo sa velikom glavom i velikim ustima. Meso oslića je bele boje i izuzetno je ukusno.

Skuša je riba iz porodice ljuskavki. Telo joj je vretenasto sa zašiljenim prednjim i zadnjim delom. Naraste do 60 cm dužine i 3,4kg težine, u Jadranu je prosečna težina ove ribe oko 0,7kg dok je maksimalna izmerena 0,9kg. Skuša se u Jadranu razmnožava zimi a u Norveškoj leti.

Škarpina je riba belog mesa i crvene boje kože, sa smeđim tačkama na celom telu. Naraste do 0,65 cm dužine a može dostići težinu i do 5 kg. najviše se koristi za pripremzu brodeta, ribljih supa ili jednbostavno pečena na žaru.

Orada je riba iz porodice ljuskavki (Sparidae). Iako je najpoznatija pod imenom orada, koje je dobila po upečatljivoj zlatnoj pegi u regionu je poznata i kao komarča, podlanica, …
Ресторан Харпун ће за дане 18. и 19. децембар радити искључиво наруџбине које су раније заказане.
Наруџбине за 18. и 19. децембар примамо до 14. децембра.
Dragi gosti,
restoran Harpun neće raditi od 21. jula do 4. avgusta zbog kolektivnog godišnjeg odmora.
📅 Vidimo se ponovo 5. avgusta sa svežim ribama na žaru i osmehom na licu!
Hvala na razumevanju i želimo i vama lep odmor! 🌞
Vaš Harpun tim