Oslić

Oslić je morska riba iz porodice Bakalara. Telo mu je izduženo sa velikom glavom i velikim ustima. Meso oslića je bele boje i izuzetno je ukusno.
Oslic-riba-Harpun

Nazivi

Engleski: hake, Latinski naziv: Merluccius merluccius

Regionalni nazivi: OSLIĆ, pišmolj, mol, tovar, azinel, osal, ugota, murluc

Opis i poreklo

Telo mu je izduženog, vretenastog oblika sa veliklm glavom i ustima, prekriveno nežnim ljuskama. Unutar usta ima veliki broj oštrih, igličastih, zakrivljenih zuba. Mužjaci su nešto tanji i izduženiji od ženki. Boja mu varira, od dubine i područja gde živi, a kreće se od nijanse svetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenaste na bokovima. Najveća zabeležena veličina mu je 140 cm i 15 kg u Atlantiku.

Živi u dubljem moru, na dubinama od 30-1075 m, premda da se najčešće nalazi na dubinama između 70 i 370 m. Manji primerci nastanjuju manje dubine, a oni veći se spuštaju i do 300 metara dubine. Danju se zadržava uz morsko dno, a noću izlazi prema površini gde se hrani manjim skušama, papalinama i ostalom plavom ribom. Oslić je veliki proždrljivac, hrani se manjom ribom, glavonošcima i račićima, živi oko 20 godina. Neretko napada i manje primerke vlastite vrste.

Meso oslića je mekano, bez suvišne massnoće, sa jako malo kostiju i lako probavljivo.

Energetska i nutritivna vrednost oslića

Oslic-na-zaru-Harpun-Novi-Sad

Meso oslića je mekano, bez suvišne massnoće, sa jako malo kostiju.

Energetska i nutritivna vrednost na 100 g oslića

Nutrijent Merna jedinica Količina
Energetska vrednostkcal71
Proteinig17
Ugljeni hidratig0,1
Šećerig0
Vlaknag0
Mastig0,3
Zasićene masne kiselineg0

Pročitajte još

Saznajte više o drugim vrstama ribe iz naše ponude – kratke i korisne informacije na jednom mestu.
Morska-riba-brancin

Brancin

Brancin pripada porodici Moronidae. Najrasprostranjeniji naziv na Jadranskom moru je lubin. Reč lubin je latinskog porekla sa korenom iz reči lupus što znači vuk. Spada u prvoklasnu ribu, može se loviti čitave godine. Najčešće se lovi na ušću primorskih rečica. Može se pripremati kuvan, pečen na žaru i na brodet.

Saznaj više »
Skusa-morska-riba

Skuša

Skuša je riba iz porodice ljuskavki. Telo joj je vretenasto sa zašiljenim prednjim i zadnjim delom. Naraste do 60 cm dužine i 3,4kg težine, u Jadranu je prosečna težina ove ribe oko 0,7kg dok je maksimalna izmerena 0,9kg. Skuša se u Jadranu razmnožava zimi a u Norveškoj leti.

Saznaj više »
Skarpina-riba-Harpun-Novi-Sad

Škarpina

Škarpina je riba belog mesa i crvene boje kože, sa smeđim tačkama na celom telu. Naraste do 0,65 cm dužine a može dostići težinu i do 5 kg. najviše se koristi za pripremzu brodeta, ribljih supa ili jednbostavno pečena na žaru.

Saznaj više »
Morska Riba Orada Harpun Novi Sad

Orada

Orada je riba iz porodice ljuskavki (Sparidae). Iako je najpoznatija pod imenom orada, koje je dobila po upečatljivoj zlatnoj pegi u regionu je poznata i kao komarča, podlanica, …

Saznaj više »

Poruči pečenu ribu na žaru

Izaberite omiljeno jelo iz menija i naručite brzo i jednostavno – za ručak, večeru ili porodično okupljanje.
Naruči online
Restoran Harpun - Kolektivni godišnji odmor

Kolektivni odmor

Dragi gosti,
restoran Harpun neće raditi od 21. jula do 4. avgusta zbog kolektivnog godišnjeg odmora.

📅 Vidimo se ponovo 5. avgusta sa svežim ribama na žaru i osmehom na licu!

 

Hvala na razumevanju i želimo i vama lep odmor! 🌞
Vaš Harpun tim