
Oslić
Oslić je morska riba iz porodice Bakalara. Telo mu je izduženo sa velikom glavom i velikim ustima. Meso oslića je bele boje i izuzetno je ukusno.
Engleski: grooper, Latinski naziv: Scorpaena scrofa
Regionalni naziv: skrpina, škrpina, crveni škrpun, logrnja
Telo škarpine je krupno sa velikim ustima. njena glava je posebna gurmanska priča, puna resica, čvorova, bodlji i šiljaka. Nesrazmerno je velika u odnosu na ostali deo tela. Crvena boja tela prekrivena smeđim tačkama, pigment kože ima sposobnost da promeni šare na njenom telu u skladu sa okolinom u kojoj se nalazi. Zato ulovljene škarpine možemo naći u raznim nijansama, Škarpina je poznata po svojim otrovnim bodljama, otrov se nalazi u leđnoj peraji na škržnim poklopcima, a neutrališe se visokim temperaturama prilikom pečenja i kuvanja.
Može se naći na svim vrstamamorskog dna, ali ono što ova riba preferira je stenovito ili šljunkovito morsko dno dubine do 100m , može se naći i na dubinama do 400m . U jesen i proleće je bliže obali dok ostali deo godine provodi na većim dubinama. Hrani se rakovima, mekušcima i ribom. Mresti se krajem proleća. Naseljava Jadransko more, Atlantski okean, ..
Energetska i nutritivna vrednost na 100 g škarpine
| Nutrijent | Merna jedinica | Količina |
|---|---|---|
| Voda | g | 79.22 |
| Energija | kcal | 92 |
| Proteini | g | 19.38 |
| Masti | g | 1.02 |
| Ugljeni hidrati | g | 0 |
| Vlakna | g | 0 |
| Minerali | ||
| Kalcijum, Ca | mg | 27 |
| Gvožđe, Fe | mg | 0.89 |
| Magnezijum, Mg | mg | 31 |
| Fosfor, P | mg | 162 |
| Kalijum, K | mg | 483 |
| Natrijum, Na | mg | 53 |
| Cink, Zn | mg | 0.48 |
| Vitamini | ||
| Vitamin C | mg | 0 |
| Thiamin | mg | 0.07 |
| Riboflavin | mg | 0.005 |
| Niacin | mg | 0.313 |
| Vitamin B-6 | mg | 0.3 |
| Folat, DFE | µg | 9 |
| Vitamin B-12 | µg | 0.6 |
| Vitamin A, RAE | µg | 43 |
| Vitamin A, IU | IU | 143 |
| Masti | ||
| Zasićene masne kiseline | g | 0.233 |
| Jednostruko nezasićene masne kiseline | g | 0.202 |
| Višestruko nezasićene masne kiseline | g | 0.321 |
| Holesterol | mg | 37 |

Oslić je morska riba iz porodice Bakalara. Telo mu je izduženo sa velikom glavom i velikim ustima. Meso oslića je bele boje i izuzetno je ukusno.

Brancin pripada porodici Moronidae. Najrasprostranjeniji naziv na Jadranskom moru je lubin. Reč lubin je latinskog porekla sa korenom iz reči lupus što znači vuk. Spada u prvoklasnu ribu, može se loviti čitave godine. Najčešće se lovi na ušću primorskih rečica. Može se pripremati kuvan, pečen na žaru i na brodet.

Skuša je riba iz porodice ljuskavki. Telo joj je vretenasto sa zašiljenim prednjim i zadnjim delom. Naraste do 60 cm dužine i 3,4kg težine, u Jadranu je prosečna težina ove ribe oko 0,7kg dok je maksimalna izmerena 0,9kg. Skuša se u Jadranu razmnožava zimi a u Norveškoj leti.

Orada je riba iz porodice ljuskavki (Sparidae). Iako je najpoznatija pod imenom orada, koje je dobila po upečatljivoj zlatnoj pegi u regionu je poznata i kao komarča, podlanica, …
Ресторан Харпун ће за дане 18. и 19. децембар радити искључиво наруџбине које су раније заказане.
Наруџбине за 18. и 19. децембар примамо до 14. децембра.
Dragi gosti,
restoran Harpun neće raditi od 21. jula do 4. avgusta zbog kolektivnog godišnjeg odmora.
📅 Vidimo se ponovo 5. avgusta sa svežim ribama na žaru i osmehom na licu!
Hvala na razumevanju i želimo i vama lep odmor! 🌞
Vaš Harpun tim