Orada

Orada je riba iz porodice ljuskavki (Sparidae). Iako je najpoznatija pod imenom orada, koje je dobila po upečatljivoj zlatnoj pegi u regionu je poznata i kao komarča, podlanica, …

Morska Riba Orada Harpun Novi Sad

Nazivi

Engleski: Gilt-head bream, Latinski naziv: Sparus aurata

Regionalni nazivi: podlanica, dinigla, lovrata, ovrata, zlatulja, zlatva, sekulica, štrigavica

Opis i poreklo

Orada se ističe velikom i robusnom glavom sa razvijenim čeljustima i krupnim usnama. Telo je čvrste građe ovalnog oblika na bokovima stisnuto. Gornji deo tela je modrozelene boje sa nijansama sive dok su bokovi srebrnosive boje sa smeđim ili smeđezelenkastim linijama. Naraste do 60 cm dužine i 10kg težine, naseljava sve vrste morskih dna ali su joj omiljena pešćana išljunkovita dna . Najviše joj odgovaraju dubine od 5 do 10 metara, dublje od 50 metara se ne spušta. Zbog osetljivosti na hladnoću zimi se povlači u dublju vodu, u slučaju da je zahlađenje zatekne u plićim i zatvorenijim vodama često ugine. Hrana su joj školjke, puževi, glavonošci, rakovi i sl.

Osim u Jadranu rasprostranjena je po čitavom Mediteranu i istočnom Atlantiku. Vrlo je cenjena u gastronomiji.

Energetska i nutritivna vrednost orade

Orada u restoranu Harpun

Orada (Sparus aurata), poznata i kao zlatna orada, cenjena je riba u mediteranskoj kuhinji, prepoznatljiva po svom nežnom mesu i bogatom nutritivnom sastavu. Prema dostupnim podacima, prosečne nutritivne vrednosti orade na 100 grama su:

Orada je takođe dobar izvor vitamina B12, fosfora i kalijuma, što je čini odličnim izborom za uravnoteženu i zdravu ishranu.

Izvor: Global Science Books

Pročitajte još

Saznajte više o drugim vrstama ribe iz naše ponude – kratke i korisne informacije na jednom mestu.
Oslic-riba-Harpun

Oslić

Oslić je morska riba iz porodice Bakalara. Telo mu je izduženo sa velikom glavom i velikim ustima. Meso oslića je bele boje i izuzetno je ukusno.

Saznaj više »
Morska-riba-brancin

Brancin

Brancin pripada porodici Moronidae. Najrasprostranjeniji naziv na Jadranskom moru je lubin. Reč lubin je latinskog porekla sa korenom iz reči lupus što znači vuk. Spada u prvoklasnu ribu, može se loviti čitave godine. Najčešće se lovi na ušću primorskih rečica. Može se pripremati kuvan, pečen na žaru i na brodet.

Saznaj više »
Skusa-morska-riba

Skuša

Skuša je riba iz porodice ljuskavki. Telo joj je vretenasto sa zašiljenim prednjim i zadnjim delom. Naraste do 60 cm dužine i 3,4kg težine, u Jadranu je prosečna težina ove ribe oko 0,7kg dok je maksimalna izmerena 0,9kg. Skuša se u Jadranu razmnožava zimi a u Norveškoj leti.

Saznaj više »
Skarpina-riba-Harpun-Novi-Sad

Škarpina

Škarpina je riba belog mesa i crvene boje kože, sa smeđim tačkama na celom telu. Naraste do 0,65 cm dužine a može dostići težinu i do 5 kg. najviše se koristi za pripremzu brodeta, ribljih supa ili jednbostavno pečena na žaru.

Saznaj više »

Poruči pečenu ribu na žaru

Izaberite omiljeno jelo iz menija i naručite brzo i jednostavno – za ručak, večeru ili porodično okupljanje.
Naruči online

ОБАВЕШТЕЊЕ

Ресторан Харпун ће за дане 18. и 19. децембар радити искључиво наруџбине које су раније заказане.

Наруџбине за 18. и 19. децембар примамо до 14. децембра.

Restoran Harpun - Kolektivni godišnji odmor

Kolektivni odmor

Dragi gosti,
restoran Harpun neće raditi od 21. jula do 4. avgusta zbog kolektivnog godišnjeg odmora.

📅 Vidimo se ponovo 5. avgusta sa svežim ribama na žaru i osmehom na licu!

 

Hvala na razumevanju i želimo i vama lep odmor! 🌞
Vaš Harpun tim