Škarpina

Škarpina je riba belog mesa i crvene boje kože, sa smeđim tačkama na celom telu. Naraste do 0,65 cm dužine a može dostići težinu i do 5 kg. najviše se koristi za pripremzu brodeta, ribljih supa ili jednbostavno pečena na žaru.
Skarpina-riba-Harpun-Novi-Sad

Nazivi

Engleski: grooper, Latinski naziv: Scorpaena scrofa

Regionalni naziv: skrpina, škrpina, crveni škrpun, logrnja

Opis i poreklo

Telo škarpine je krupno sa velikim ustima. njena glava je posebna gurmanska priča, puna resica, čvorova, bodlji i šiljaka. Nesrazmerno je velika u odnosu na ostali deo tela. Crvena boja tela prekrivena smeđim tačkama, pigment kože ima sposobnost da promeni šare na njenom telu u skladu sa okolinom u kojoj se nalazi. Zato ulovljene škarpine možemo naći u raznim nijansama, Škarpina je poznata po svojim otrovnim bodljama, otrov se nalazi u leđnoj peraji na škržnim poklopcima, a neutrališe se visokim temperaturama prilikom pečenja i kuvanja.

Može se naći na svim vrstamamorskog dna, ali ono što ova riba preferira je stenovito ili šljunkovito morsko dno dubine do 100m , može se naći i na dubinama do 400m . U jesen i proleće je bliže obali dok ostali deo godine provodi na većim dubinama. Hrani se rakovima, mekušcima i ribom. Mresti se krajem proleća. Naseljava Jadransko more, Atlantski okean, ..

Energetska i nutritivna vrednost škarpine

Skarpina-na-zaru-Harpun-Novi-Sad

​Energetska i nutritivna vrednost na 100 g škarpine

Nutrijent Merna jedinica Količina
Vodag79.22
Energijakcal92
Proteinig19.38
Mastig1.02
Ugljeni hidratig0
Vlaknag0
Minerali
Kalcijum, Camg27
Gvožđe, Femg0.89
Magnezijum, Mgmg31
Fosfor, Pmg162
Kalijum, Kmg483
Natrijum, Namg53
Cink, Znmg0.48
Vitamini
Vitamin Cmg0
Thiaminmg0.07
Riboflavinmg0.005
Niacinmg0.313
Vitamin B-6mg0.3
Folat, DFEµg9
Vitamin B-12µg0.6
Vitamin A, RAEµg43
Vitamin A, IUIU143
Masti
Zasićene masne kiselineg0.233
Jednostruko nezasićene masne kiselineg0.202
Višestruko nezasićene masne kiselineg0.321
Holesterolmg37

Pročitajte još

Saznajte više o drugim vrstama ribe iz naše ponude – kratke i korisne informacije na jednom mestu.
Oslic-riba-Harpun

Oslić

Oslić je morska riba iz porodice Bakalara. Telo mu je izduženo sa velikom glavom i velikim ustima. Meso oslića je bele boje i izuzetno je ukusno.

Saznaj više »
Morska-riba-brancin

Brancin

Brancin pripada porodici Moronidae. Najrasprostranjeniji naziv na Jadranskom moru je lubin. Reč lubin je latinskog porekla sa korenom iz reči lupus što znači vuk. Spada u prvoklasnu ribu, može se loviti čitave godine. Najčešće se lovi na ušću primorskih rečica. Može se pripremati kuvan, pečen na žaru i na brodet.

Saznaj više »
Skusa-morska-riba

Skuša

Skuša je riba iz porodice ljuskavki. Telo joj je vretenasto sa zašiljenim prednjim i zadnjim delom. Naraste do 60 cm dužine i 3,4kg težine, u Jadranu je prosečna težina ove ribe oko 0,7kg dok je maksimalna izmerena 0,9kg. Skuša se u Jadranu razmnožava zimi a u Norveškoj leti.

Saznaj više »
Morska Riba Orada Harpun Novi Sad

Orada

Orada je riba iz porodice ljuskavki (Sparidae). Iako je najpoznatija pod imenom orada, koje je dobila po upečatljivoj zlatnoj pegi u regionu je poznata i kao komarča, podlanica, …

Saznaj više »

Poruči pečenu ribu na žaru

Izaberite omiljeno jelo iz menija i naručite brzo i jednostavno – za ručak, večeru ili porodično okupljanje.
Naruči online

ОБАВЕШТЕЊЕ

Ресторан Харпун ће за дане 18. и 19. децембар радити искључиво наруџбине које су раније заказане.

Наруџбине за 18. и 19. децембар примамо до 14. децембра.

Restoran Harpun - Kolektivni godišnji odmor

Kolektivni odmor

Dragi gosti,
restoran Harpun neće raditi od 21. jula do 4. avgusta zbog kolektivnog godišnjeg odmora.

📅 Vidimo se ponovo 5. avgusta sa svežim ribama na žaru i osmehom na licu!

 

Hvala na razumevanju i želimo i vama lep odmor! 🌞
Vaš Harpun tim