
Oslić
Oslić je morska riba iz porodice Bakalara. Telo mu je izduženo sa velikom glavom i velikim ustima. Meso oslića je bele boje i izuzetno je ukusno.
Engleski: mackerel, Latinski naziv: Scomber scombrus
Regionalni nazivi: škombar, golac, vrnut
Skuša je riba iz porodice Scomberomoridae, srećemo je u jatima ispod morske površine. Možemo je naći u Atlantiku od Kanarskih ostrva pa sve do obala Norveške, u Sredozemlju pa i u Jadranskom moru, zapadna obala Severne Amerike, ali i u Tihom okeanu.
Skuša sadrži omega-3 masne kiseline vitamine i minerale važne za zdravlje srca.
Energetska i nutritivna vrednost na 100 g.
| Nutrijent | Merna jedinica | Količina |
|---|---|---|
| Energetska vrednost | kcal / kJ | 205 / 857 |
| Masti | g | 13.89 |
| – zasićene masne kiseline | g | 3.26 |
| – jednostruko nezasićene masne kiseline | g | 5.46 |
| – višestruko nezasićene masne kiseline | g | 3.35 |
| Ugljenihidrati | g | 0.00 |
| – šećeri | g | 0.00 |
| Vlakna | g | 0.00 |
| Belančevine | g | 18.60 |
| So | g | 0.09 |
| Vitamin A | μg | 167.00 |
| Vitamin D | μg | 360.00 |
| Vitamin E | mg | 2.28 |
| Vitamin K | μg | 5.00 |
| Vitamin C | mg | 0.40 |
| Vitamin B6 | mg | 0.40 |
| Vitamin B12 | μg | 8.71 |
| Tiamin | mg | 0.18 |
| Riboflavin | mg | 0.31 |
| Niacin | mg | 9.08 |
| Folna kiselina | μg | 0.00 |
| Pantotenska kiselina | mg | 0.86 |
| Kalijum | mg | 314.00 |
| Kalcijum | mg | 12.00 |
| Fosfor | mg | 217.00 |
| Magnezijum | mg | 76.00 |
| Gvožđe | mg | 1.63 |
| Cink | mg | 0.63 |
| Bakar | mg | 0.07 |
| Mangan | mg | 0.02 |
| Selen | μg | 44.10 |
* Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003)

Oslić je morska riba iz porodice Bakalara. Telo mu je izduženo sa velikom glavom i velikim ustima. Meso oslića je bele boje i izuzetno je ukusno.

Brancin pripada porodici Moronidae. Najrasprostranjeniji naziv na Jadranskom moru je lubin. Reč lubin je latinskog porekla sa korenom iz reči lupus što znači vuk. Spada u prvoklasnu ribu, može se loviti čitave godine. Najčešće se lovi na ušću primorskih rečica. Može se pripremati kuvan, pečen na žaru i na brodet.

Škarpina je riba belog mesa i crvene boje kože, sa smeđim tačkama na celom telu. Naraste do 0,65 cm dužine a može dostići težinu i do 5 kg. najviše se koristi za pripremzu brodeta, ribljih supa ili jednbostavno pečena na žaru.

Orada je riba iz porodice ljuskavki (Sparidae). Iako je najpoznatija pod imenom orada, koje je dobila po upečatljivoj zlatnoj pegi u regionu je poznata i kao komarča, podlanica, …
Ресторан Харпун ће за дане 18. и 19. децембар радити искључиво наруџбине које су раније заказане.
Наруџбине за 18. и 19. децембар примамо до 14. децембра.
Dragi gosti,
restoran Harpun neće raditi od 21. jula do 4. avgusta zbog kolektivnog godišnjeg odmora.
📅 Vidimo se ponovo 5. avgusta sa svežim ribama na žaru i osmehom na licu!
Hvala na razumevanju i želimo i vama lep odmor! 🌞
Vaš Harpun tim