Brancin


Brancin

Brancin pripada porodici Moronidae. Najrasprostranjeniji naziv na Jadranskom moru je lubin. Reč lubin je latinskog porekla sa korenom iz reči lupus što znači vuk. Spada u prvoklasnu ribu, može se loviti čitave godine. Najčešće se lovi na ušću primorskih rečica. Može se pripremati kuvan, pečen na žaru i na brodet.

Engleski: Gilt-head bream, Latinski naziv: Dicentrarchus labrah

Regionalni nazivi: agač, levrek, lubin, dut, luben, smudet, morski grgeč

Opis i poreklo

Naraste do 1 metar dužine i dostigne težinu od 14 kg. Izduženog oblika, velikih usta, olovno sive boje, sa nekoliko jakih bodlji u predelu škrga, brancin važi za najinteligentniju morsku ribu, hrabru i neustrašivu, koja voli da istražuje, ali i pamti događaje iz prošlosti. Pliva vrlo brzo i izuzetan je lovac. Glava mu je srednje veličine sa nesrazmerno velikim ustima, zubi su srednje veličine, ali jako brojni i oštri. Telo brancina je pokriveno malim ljuskama, svetle je, olovnosive boje, bokovi prelaze u sivosrebrnastu, a stomak u srebrnasto belu boju. Iznad škržnog poklopca na telu ima crnkastu mrlju. Odraslim primercima su leđa i bokovi istačkani.

Najčešće nastanjuje pliće vode, dubine od 2 do 5 metara uz ušća i uvale, gde se oseća prisustvo slatke vode iz podmorskih izvora, ali zalazi i u dubine do 80 metara. Često zalazi duboko u rečna korita.

Grabežljiv, radoznao, proždrljiv, hrani se svim i svačim, na jelovniku su mu najčešće kozice, manji cipali, jeguljice. Ako je nestašica omiljene mu hrane, ješće i alge.

Meso brancina je odličnog ukusa i vrlo je traženo.

Pogledajte i

naše akcije

Brancin – Energetska i nutritivna vrednost

Brancin na žaru
Brancin na žaru

Meso brancina je nežno, sočno i veoma traženo na svim trpezama .

Energetska i nutritivna vrednost na 100 g brancina

 

Nutrijent Merna jedinica Količina
Voda g 72.14
Energetska vrednost kcal 124
Proteini g 23.63
Ukupno Masti g 2.56
Ugljeni Hidrati g 0
Vlakna g 0
Minerali
 – Kalcijum, Ca mg 13
 – Gvožđe, Fe mg 0.37
 – Magnezijum, Mg mg 53
 – Fosfor, P mg 248
 – Kalijum, K mg 328
 – Natrijum, Na mg 87
 – Cink, Zn mg 0.52
Vitamini
 – Vitamin C mg 0
 – Tiamin B1 mg 0.13
 – Riboflavin B2 mg 0.15
 – Niacin B3 mg 1.9
 – Vitamin B6 mg 0.46
 – Folate, DFE µg 6
 – Vitamin B-12 µg 0.3
 – Vitamin A, RAE µg 64
 – Vitamin A, IU IU 213
Lipidi
 – Zasićene masne kiseline g 0.655
 – Jednostruko nezasi?ene masne kiseline g 0.544
 – Višestruko nezasićene masne kiseline g 0.953
 – Holesterol mg 53
Amino kiselina
Ostalo

Source: USDA National Nutrient Database for Standard Reference 28 slightly revised May 2016 Software v.3.8.6.5 2018-02-04 Basic Report Report Run at: February 14  2018 Nutrient data for: 15092, Fish, sea bass, mixed species, cooked, dry heat

Fotografija 1:  Dicentrarchus labrax, or common uropean sea-bass, in the Loro Parque aqurium, Tenerife, Spain 

 

All images are under copyright © HARPUN and

+ There are no comments

Add yours