Brancin
Brancin pripada porodici Moronidae. Najrasprostranjeniji naziv na Jadranskom moru je lubin. Reč lubin je latinskog porekla sa korenom iz reči lupus što znači vuk. Spada u prvoklasnu ribu, može se loviti čitave godine. Najčešće se lovi na ušću primorskih rečica. Može se pripremati kuvan, pečen na žaru i na brodet.
Engleski: Gilt-head bream, Latinski naziv: Dicentrarchus labrah
Regionalni nazivi: agač, levrek, lubin, dut, luben, smudet, morski grgeč
Opis i poreklo
Naraste do 1 metar dužine i dostigne težinu od 14 kg. Izduženog oblika, velikih usta, olovno sive boje, sa nekoliko jakih bodlji u predelu škrga, brancin važi za najinteligentniju morsku ribu, hrabru i neustrašivu, koja voli da istražuje, ali i pamti događaje iz prošlosti. Pliva vrlo brzo i izuzetan je lovac. Glava mu je srednje veličine sa nesrazmerno velikim ustima, zubi su srednje veličine, ali jako brojni i oštri. Telo brancina je pokriveno malim ljuskama, svetle je, olovnosive boje, bokovi prelaze u sivosrebrnastu, a stomak u srebrnasto belu boju. Iznad škržnog poklopca na telu ima crnkastu mrlju. Odraslim primercima su leđa i bokovi istačkani.
Najčešće nastanjuje pliće vode, dubine od 2 do 5 metara uz ušća i uvale, gde se oseća prisustvo slatke vode iz podmorskih izvora, ali zalazi i u dubine do 80 metara. Često zalazi duboko u rečna korita.
Grabežljiv, radoznao, proždrljiv, hrani se svim i svačim, na jelovniku su mu najčešće kozice, manji cipali, jeguljice. Ako je nestašica omiljene mu hrane, ješće i alge.
Meso brancina je odličnog ukusa i vrlo je traženo.
Pogledajte i
naše akcijeBrancin – Energetska i nutritivna vrednost
Meso brancina je nežno, sočno i veoma traženo na svim trpezama .
Energetska i nutritivna vrednost na 100 g brancina
Nutrijent | Merna jedinica | Količina |
Voda | g | 72.14 |
Energetska vrednost | kcal | 124 |
Proteini | g | 23.63 |
Ukupno Masti | g | 2.56 |
Ugljeni Hidrati | g | 0 |
Vlakna | g | 0 |
Minerali | ||
– Kalcijum, Ca | mg | 13 |
– Gvožđe, Fe | mg | 0.37 |
– Magnezijum, Mg | mg | 53 |
– Fosfor, P | mg | 248 |
– Kalijum, K | mg | 328 |
– Natrijum, Na | mg | 87 |
– Cink, Zn | mg | 0.52 |
Vitamini | ||
– Vitamin C | mg | 0 |
– Tiamin B1 | mg | 0.13 |
– Riboflavin B2 | mg | 0.15 |
– Niacin B3 | mg | 1.9 |
– Vitamin B6 | mg | 0.46 |
– Folate, DFE | µg | 6 |
– Vitamin B-12 | µg | 0.3 |
– Vitamin A, RAE | µg | 64 |
– Vitamin A, IU | IU | 213 |
Lipidi | ||
– Zasićene masne kiseline | g | 0.655 |
– Jednostruko nezasi?ene masne kiseline | g | 0.544 |
– Višestruko nezasićene masne kiseline | g | 0.953 |
– Holesterol | mg | 53 |
Amino kiselina | ||
Ostalo |
Fotografija 1: Dicentrarchus labrax, or common uropean sea-bass, in the Loro Parque aqurium, Tenerife, Spain
All images are under copyright © HARPUN and
Жао нам је, да би поставили коментар, морате бити пријављени.
+ There are no comments
Add yours