Orada


Orada

Orada je riba iz porodice ljuskavki (Sparidae). Iako je najpoznatija pod imenom orada, koje je dobila po upečatljivoj zlatnoj pegi u regionu je poznata i kao komarča, podlanica, …

Engleski: Gilt-head bream, Latinski naziv: Sparus aurata

Regionalni nazivi: podlanica, dinigla, lovrata, ovrata, zlatulja, zlatva, sekulica, štrigavica

Opis i poreklo

Orada se ističe velikom i robusnom glavom sa razvijenim čeljustima i krupnim usnama. Telo je čvrste građe ovalnog oblika na bokovima stisnuto. Gornji deo tela je modrozelene boje sa nijansama sive dok su bokovi srebrnosive boje sa smeđim ili smeđezelenkastim linijama. Naraste do 60 cm dužine i 10kg težine, naseljava sve vrste morskih dna ali su joj omiljena pešćana išljunkovita dna . Najviše joj odgovaraju dubine od 5 do 10 metara, dublje od 50 metara se ne spušta. Zbog osetljivosti na hladnoću zimi se povlači u dublju vodu, u slučaju da je zahlađenje zatekne u plićim i zatvorenijim vodama često ugine. Hrana su joj školjke, puževi, glavonošci, rakovi i sl.

Osim u Jadranu rasprostranjena je po čitavom Mediteranu i istočnom Atlantiku. Vrlo je cenjena u gastronomiji.

Pogledajte i naše akcije

ORADA – Energetska i nutritivna vrednost

Pečena orada
Orada na žaru

 

Jedna je od najlepših i najukusnijih riba.

 

Energetsku i nutricionu vrednost možete pogledati na http://www.globalsciencebooks.info/Online/GSBOnline/images/2011/DBPBMB_5(SI1)/DBPBMB_5(SI1)32-40o.pdf

 

All images are under copyright © HARPUN

 

+ There are no comments

Add yours