Oslić
Oslić je morska riba iz porodice Bakalara. Telo mu je izduženo sa velikom glavom i velikim ustima. Meso oslića je bele boje i izuzetno je ukusno.
Engleski: hake, Latinski naziv: Merluccius merluccius
Regionalni nazivi: OSLIĆ, pišmolj, mol, tovar, azinel, osal, ugota, murluc
Opis i poreklo
Telo mu je izduženog, vretenastog oblika sa veliklm glavom i ustima, prekriveno nežnim ljuskama. Unutar usta ima veliki broj oštrih, igličastih, zakrivljenih zuba. Mužjaci su nešto tanji i izduženiji od ženki. Boja mu varira, od dubine i područja gde živi, a kreće se od nijanse svetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenaste na bokovima. Najveća zabeležena veličina mu je 140 cm i 15 kg u Atlantiku.
Živi u dubljem moru, na dubinama od 30-1075 m, premda da se najčešće nalazi na dubinama između 70 i 370 m. Manji primerci nastanjuju manje dubine, a oni veći se spuštaju i do 300 metara dubine. Danju se zadržava uz morsko dno, a noću izlazi prema površini gde se hrani manjim skušama, papalinama i ostalom plavom ribom. Oslić je veliki proždrljivac, hrani se manjom ribom, glavonošcima i račićima, živi oko 20 godina. Neretko napada i manje primerke vlastite vrste.
Meso oslića je mekano, bez suvišne massnoće, sa jako malo kostiju i lako probavljivo.
Pogledajte i
naše akcijeOSLIĆ – Energetska i nutritivna vrednost
Meso oslića je mekano, bez suvišne massnoće, sa jako malo kostiju.
Energetska i nutritivna vrednost na 100 g oslića
Fotografija 1: Merluccius merluccius.002 – Aquarium Finisterrae.JPG
All images are under copyright © HARPUN and