Oslić


Oslić

Oslić je morska riba iz porodice Bakalara. Telo mu je izduženo sa velikom glavom i velikim ustima. Meso oslića je bele boje i izuzetno je ukusno.

Engleski: hake, Latinski naziv: Merluccius merluccius

Regionalni nazivi: OSLIĆ, pišmolj, mol, tovar, azinel, osal, ugota, murluc

Opis i poreklo

Telo mu je izduženog, vretenastog oblika sa veliklm glavom i ustima, prekriveno nežnim ljuskama. Unutar usta ima veliki broj oštrih, igličastih, zakrivljenih zuba. Mužjaci su nešto tanji i izduženiji od ženki. Boja mu varira, od dubine i područja gde živi, a kreće se od nijanse svetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenaste na bokovima. Najveća zabeležena veličina mu je 140 cm i 15 kg u Atlantiku.
Živi u dubljem moru, na dubinama od 30-1075 m, premda da se najčešće nalazi na dubinama između 70 i 370 m. Manji primerci nastanjuju manje dubine, a oni veći se spuštaju i do 300 metara dubine. Danju se zadržava uz morsko dno, a noću izlazi prema površini gde se hrani manjim skušama, papalinama i ostalom plavom ribom. Oslić je veliki proždrljivac, hrani se manjom ribom, glavonošcima i račićima, živi oko 20 godina. Neretko napada i manje primerke vlastite vrste.

Meso oslića je mekano, bez suvišne massnoće, sa jako malo kostiju i lako probavljivo.

Pogledajte i

naše akcije

OSLIĆ – Energetska i nutritivna vrednost

Oslić na žaru
Oslić na žaru

Meso oslića je mekano, bez suvišne massnoće, sa jako malo kostiju.

Energetska i nutritivna vrednost na 100 g oslića

Izvor: USDA Branded Food Products Database Release v0.9 February 2018 Software v.3.8.6.5 2018-02-04 45270982, HAKE STEAKS, UPC: 799475444784

Fotografija 1:  Merluccius merluccius.002 – Aquarium Finisterrae.JPG 

 

All images are under copyright © HARPUN and