Škarpina
Škarpina je riba belog mesa i crvene boje kože, sa smeđim tačkama na celom telu. Naraste do 0,65 cm dužine a može dostići težinu i do 5 kg. najviše se koristi za pripremzu brodeta, ribljih supa ili jednbostavno pečena na žaru.
Engleski: grooper, Latinski naziv: Scorpaena scrofa
Regionalni naziv: skrpina, škrpina, crveni škrpun, logrnja
Opis i poreklo
Telo škarpine je krupno sa velikim ustima. njena glava je posebna gurmanska priča, puna resica, čvorova, bodlji i šiljaka. Nesrazmerno je velika u odnosu na ostali deo tela. Crvena boja tela prekrivena smeđim tačkama, pigment kože ima sposobnost da promeni šare na njenom telu u skladu sa okolinom u kojoj se nalazi. Zato ulovljene škarpine možemo naći u raznim nijansama, Škarpina je poznata po svojim otrovnim bodljama, otrov se nalazi u leđnoj peraji na škržnim poklopcima, a neutrališe se visokim temperaturama prilikom pečenja i kuvanja.
Može se naći na svim vrstamamorskog dna, ali ono što ova riba preferira je stenovito ili šljunkovito morsko dno dubine do 100m , može se naći i na dubinama do 400m . U jesen i proleće je bliže obali dok ostali deo godine provodi na većim dubinama. Hrani se rakovima, mekušcima i ribom. Mresti se krajem proleća. Naseljava Jadransko more, Atlantski okean, ..
Pogledajte i
naše akcijeŠkarpina – Energetska i nutritivna vrednost
Škarpina ukus i izgled koji se ne zaboravlja
Energetska i nutritivna vrednost na 100 g škarpine
Nutrijent | Merna jedinica | Količina |
Voda | g | 79.22 |
Energija | kcal | 92 |
Proteini | g | 19.38 |
Masti | g | 1.02 |
Ugljeni hidrati | g | 0 |
Vlakna | g | 0 |
Minerali | ||
Kalcijum, Ca | mg | 27 |
Gvožđe, Fe | mg | 0.89 |
Magnezijum, Mg | mg | 31 |
Fosfor, P | mg | 162 |
Kalijum, K | mg | 483 |
Natrijum, Na | mg | 53 |
Cink, Zn | mg | 0.48 |
Vitamini | ||
Vitamin C | mg | 0 |
Thiamin | mg | 0.07 |
Riboflavin | mg | 0.005 |
Niacin | mg | 0.313 |
Vitamin B-6 | mg | 0.3 |
Folat, DFE | µg | 9 |
Vitamin B-12 | µg | 0.6 |
Vitamin A, RAE | µg | 43 |
Vitamin A, IU | IU | 143 |
Masti | ||
Zasićene masne kiseline | g | 0.233 |
Jednostruko nezasićene masne kiseline | g | 0.202 |
Višestruko nezasićene masne kiseline | g | 0.321 |
Holesterol | mg | 37 |
All images are under copyright © HARPUN and
Жао нам је, да би поставили коментар, морате бити пријављени.
+ There are no comments
Add yours