Skuša


Skuša

Skuša je riba iz porodice ljuskavki. Telo joj je vretenasto sa zašiljenim prednjim i zadnjim delom. Naraste do 60 cm dužine i 3,4kg težine, u Jadranu je prosečna težina ove ribe oko 0,7kg dok je maksimalna izmerena 0,9kg. Skuša se u Jadranu razmnožava zimi a u Norveškoj leti.

Engleski: mackerel, Latinski naziv: Scomber scombrus

Regionalni nazivi: škombar, golac, vrnut

Opis i poreklo

Skuša je riba iz porodice Scomberomoridae, srećemo je u jatima ispod morske površine.  Možemo je naći u Atlantiku od Kanarskih ostrva pa sve do obala Norveške,  u Sredozemlju pa i u Jadranskom moru, zapadna obala Severne Amerike, ali i u Tihom okeanu.

 

Skuša – Energetska i nutritivna vrednost

skuša na žaru
Skuša na žaru

 

Skuša sadrži omega-3 masne kiseline vitamine i minerale važne za zdravlje srca.

 

Energetska i nutritivna vrednost na 100 g.

Nutrijent Merna jedinica jed. Količina
Energetska vrednost kcal / kJ 205 / 857
Masti g 13,89
– zasićene masne kiseline g 3,26
– jednostruko nezasićene masne kiseline g 5,46
– višestruko nezasićene masne kiseline g 3,35
Ugljenihidrati g 0,00
– šećeri g 0,00
Vlakna g 0,00
Belančevine g 18,60
So g 0,09
Vitamin A μg 167,00
Vitamin D μg 360,00
Vitamin E mg 2,28
Vitamin K μg 5,00
Vitamin C mg 0,40
Vitamin B6 mg 0,40
Vitamin B12 μg 8,71
Tiamin mg 0,18
Riboflavin mg 0,31
Niacin mg 9,08
Folna kiselina μg 0,00
Pantotenska kiselina mg 0,86
Kalij mg 314,00
Kalcijum mg 12,00
Fosfor mg 217,00
Magnezijum mg 76,00
Gvožđe mg 1,63
Cink mg 0,63
Bakar mg 0,07
Mangan mg 0,02
Selen μg 44,10

* Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003)

 

All images are under copyright © HARPUN

 

+ There are no comments

Add yours